Nojet skugga

Sissel

Aktuellt med Sissel

Inga kommande evenemang
Få Norska artister är så starkt sammanknippande med julen som…

Få Norska artister är så starkt sammanknippande med julen som Sissel Kyrkjebø. Men samtidigt som hon tar vara på de gamla traditionerna, har hon samtidigt en egen vilja att förnya sig.

Från pop till folksånger och opera

Sissel anses vara en av världens bästa crossover-sopraner. Sissels musikaliska stil sträcker sig från popinspelningar och folksånger till klassisk sång och operaarior. Hon har en “kristallin” röst och ett brett röstomfång, som sveper ner från mezzosopran-toner, i arior som Mon cœur s’ouvre à ta voix från Saint-Saëns opera Samson et Dalila, till F-naturell över sopran C. Hon sjunger främst på engelska och norska, men har även sjungit sånger på svenska, danska, irländska, italienska, franska, ryska, isländska, färöiska, tyska, napolitanska, māori, japanska och latin.

Hon är välkänd för att ha sjungit den olympiska hymnen vid öppnings- och avslutningsceremonierna för de olympiska vinterspelen 1994 i Lillehammer, Norge, för duetter med Plácido Domingo, Charles Aznavour, José Carreras, Neil Sedaka, Warren G, Brian May, Bryn Terfel, Josh Groban, Diana Krall, Russell Watson och The Chieftains samt för sin medverkan på filmmusiken till Titanic.

Sissel fick sina första amerikanska Grammy-nomineringar den 6 december 2007 för ett samarbete med Mormon Tabernacle Choir. Spirit of the Season, en samling låtar från körens julkonsert 2006 med Sissel och orkestern på Temple Square, nominerades till årets bästa klassiska crossover-album och till bästa klassiska album.

Sissels sammanlagda försäljning av soloskivor (exklusive soundtracks och andra album som hon bidragit till) uppgår till 10 miljoner sålda album, varav de flesta i Norge, ett land med 5 miljoner invånare. Hennes album har också sålt bra i Sverige, Danmark och Japan. Tillsammans med Odd Nordstoga är de de enda norska artisterna som har fått ett album som gått 11 gånger platina i albumförsäljning för Strålande jul”.