Nojet skugga

Laleh

Aktuellt med Laleh

Inga kommande evenemang
Laleh är en av Sveriges mest älskade artister med hundratals…

Laleh är en av Sveriges mest älskade artister med hundratals låtar i bagaget, med moderna klassiker som Goliat, En stund på jorden, Bara få va mig själv, Some die young, Live tomorrow, Det kommer bli bra, Vårens första dag och Vinterland har hon varit med och format vårt musiklandskap de senaste 17 åren.

En hitmakande ingenjör

Laleh är inte bara en av Skandinaviens största artister som säljer ut arenor och turnéer på några dagar, hon är också den första kvinnan i historien som vann en Grammis för årets producent 2005. Ett pris hon vann igen 2016 tillsammans med en Grammis för årets pop. I en värld där mestadels män blir legender har denna kvinna format historien de senaste åren och kommer att göra det i framtiden, på sitt sätt. Medan de flesta artister, vare sig de vill det eller inte, är ganska lätta att beskriva har Lalehs musikaliska uttryck alltid varit gränslöst, så ingen låt är den andra lik. Hon är en sällsynt kombination av en okonventionell och kompromisslös frimodig artist och en hitmakande ingenjör. Men mer än något annat förmedlar hon en känsla av sann frihet på både svenska och engelska. Förutom att vara en kritikerrosad artist har Laleh också gjort sig ett namn i världen av låtskrivande och produktion.

Nöjet presenterar Laleh

Laleh’s väg till rampljuset

2014 flyttade hon till Los Angeles, där hon nu är baserad. Några av de artister som är skyldiga drottning Laleh kredit för låtskrivande och produktion är Adam Lambert, Tori Kelly, Demi Lovato, Shaws Mendes, Daya, den brittiska stjärnan Elle Goulding och många fler. Men inget av detta är överraskande för oss svenskar, vi har vetat i 14 år att Laleh är allt annat än vanlig. Hennes historia började som en flykting som flyttade från land till land för att söka frihet och makt över sitt eget liv, och hennes resa och strävan att göra världen till en bättre plats fortsätter. I mars 2022 släppte Laleh det kritikerrosade albumet Vatten med låtar som Minnet av ett hav, Socker och vatten och Leopard som spelats flitigt hos Sveriges Radio sen dess. Albumets första singel Det kommer bli bra är redan trefaldigt belönad platina. Just nu är hon aktuell med nya singeln Vi är på riktigt som släpptes 30 september, en duett med Darin. Med avstamp på Ullevi i somras, där han gästade Laleh på låten Bara få va mig själv, tog de steget till att tillsammans skriva och släppa nya låten. Den som handlar om framtidstro och om att komma ihåg vad som är på riktigt i en värld där så mycket känns som på låtsas.