Nojet skugga

Takida

Aktuellt med Takida

Robert Pettersson, Tomas Wallin, Mattias Larsson, Chris Rehn och Kristoffer…

Robert Pettersson, Tomas Wallin, Mattias Larsson, Chris Rehn och Kristoffer Söderström är de briljanta hjärnorna som tillsammans bildar ett av de största banden som någonsin skapats i Sverige - Takida.

Takida bildades 1999 och deras första par demoinspelningar började spridas i sina hemtrakter och vidare till hemtrakterna runt Värmland. Sakta men säkert nådde ryktet om den Ångebaserade gruppen resten av landet. Med ett säkrat skivkontrakt släpptes debutalbumet “Make You Breathe” 2006, vilket kort sagt placerade dem på en plats som en av de största up and coming rocklåtarna i Sverige.

De höll sig på vägen och fortsatte gradvis att bygga upp en stor livepublik. 2007 fick kvintetten sitt välförtjänta genombrott med singeln “Curly Sue”. Låten sålde 10 x platina och slog rekord genom att placeras hela 54 veckor på Svensktoppen. Sedan dess har radiosuccéerna varit konstanta med låtar som ”Handlake Village”, ”The Things We Owe” och ”You Learn”, med vilka Takida etablerat sig som ett av de mest spelade banden i Sveriges radio under 2000-talet. Takida har säkrat inte mindre än fem topp 1-album på den svenska topplistan och blivit ett av de mest sålda banden i Sverige.

2018 tog den internationella karriären fart när man gick samman med BMG. Med singlarna “Master” och “What About Me?” från det kritikerrosade albumet ”Sju” kom deras genombrott på den tyska marknaden. Låten “Master” visade sig vara en av Takidas största radioframgångar genom tiderna och nådde 1:a platsen på Svensktoppen, 122:a platsen på tyska mainstream radiolistor och 1:a platsen på tyska rockradiolistor, medan albumet “Sju” nådde 29:de på tyska albumlistan. 2019 firade Takida 20 år som band och i början av 2020 gav de sig ut på en nordisk jubileumsturné strax innan covid-19-utbrottet.

2021 fortsätter Takida sina framgångar i Tyskland med det nya spåret “Goodbye” som snabbt blir deras största radiospår hittills. Det nya albumet “Falling From Fame” släpptes den 27 augusti och följs av deras största skandinaviska och tyska turné hittills.